سیستم‌های کلرزنی

کلرزنی

  1. سیستم کلرزنی مایع: برای این سیستم می‌توان دو حالت در نظر گرفت.

حالت اول: که به آب، مایع کلردار تزریق می‌شود. هیپوکلریت سدیم(NaClO) و هیپوکلریت کلسیم(2Ca(ClO)) از نوع کلر مایع هستند. برای تزریق این مواد به آب از هیپوکلریناتورها استفاده می‌شود. این دستگاه عموماً یک دوزینگ پمپ است(پمپ دیافراگمی یا پیستونی).

حالت دوم: گاز کلر تحت فشار بالا و دمای پایین به مایع تبدیل شده و در کپسول‌های مخصوص نگهداری می‌شود و با کمک تبخیرکننده‌ها به گاز تبدیل شده و برای تزریق به آب استفاده می‌گردد. استفاده از این حالت هنگام نیاز شدید و بسیار زیاد تصفیه‌خانه، نسبت به سیستم‌های مثل سپتیک تانک دیگر ارجحیت دارد.

  1. سیستم کلرزنی گازی: با استفاده از فاز گازی کپسول‌ها با کمک کلریناتورها، گاز کلر(بوسیله انژکتور) با آب مخلوط شده و به آن تزریق می‌گردد.یک سیستم کلرزنی ساده به صورت گازی عموماً از سه جزء کلریناتور، انژکتور و کپسول‌های(سیلندرهای) کلرزنی تشکیل می‌گردد. استفاده از تبخیرکننده – به دلیل هزینه‌های بالای آن – عموماً در شرایطی که مقدار کلر مصرفی زیاد باشد(مثل تصفیه‌خانه‌های بزرگ) استفاده می‌گردد که جزء سیستمهای مایع محسوب می‌گردند(پکیج تصفیه فاضلاب ).

واحد كلرزنی بخشي از سيستم تصفيه آب آشاميدني و بهداشت است( براي گندزدايي شيميايي آب) كه شامل قسمت‌هاي زير مي‌باشد:

  • اتاق استقرار سيلندرهاي آماده مصرف
  • اتاق کلرزنی
  • انبار نگهداري سيلندرهاي گاز كلر
  • اتاق فرمان و كنترل
  • حوضچه خنثي‌سازي

اتاق کلرزنی

به فضاي مسقف و ايمن در واحد كلرزنی اتلاق مي‌گردد كه عمل تزريق گاز كلر به منظور گندزدايي و سالم‌سازي آب آشاميدني به‌وسيله دستگاه‌هاي كلرزنی خودكر و اسيستم‌هاي كنترل و ايمني مربوطه در اين اتاق انجام مي‌شود.